You are here

ComputerClub2: Gerhart Baum im Interview

For some time now I'm using a dual monitor setup with my Radeon 9200 SE (RV280). Basically this works quite well, *except* that I need to enter these commands manually:

[code]
xrandr --output VGA-0 --mode 1280x1024
xrandr --output DVI-0 --auto
xrandr --output DVI-0 --primary
xrandr --output DVI-0 --right-of VGA-0
[/code]

Without these settings krandr is unable as well to detect both monitors properly. And it's not remembering the settings when I close/save the session by logging out. I tried to add the above code lines in ~/xinitrc as well as in /etc/X11/xinit/xinitrc, but they are not executed as after a restart of X I end up with the wrong monitor being the primary instead of the DVI display.

My xorg.conf is this:

[code]
Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
Screen 1 "Screen2" LeftOf "Screen0"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

#Section "ServerFlags"
# Option "Xinerama" "off"
#EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "record"
Load "dri2"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
#DisplaySize 430 270 # mm
Identifier "DVI-0"
VendorName "SAM"
ModelName "SyncMaster"
HorizSync 30.0 - 81.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
Option "Enable" "true"
Option "PreferredMode" "1680x1050@60"
EndSection

Section "Monitor"
#DisplaySize 430 270 # mm
Identifier "VGA-0"
VendorName "HP"
ModelName "L1925"
HorizSync 30.0 - 81.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
#Option "Enable" "true"
Option "LeftOf" "DVI-0"
#Option "PreferredMode" "1280x1024@60"
EndSection

Section "Device"

Identifier "Card0"
Driver "radeon"
VendorName "ATI Technologies Inc"
BoardName "RV280 [Radeon 9200 SE]"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "Monitor-DVI" "DVI-0"
#Option "Monitor-VGA" "VGA-0"
Screen 0
EndSection

Section "Device"
Identifier "Card1"
Driver "radeon"
VendorName "ATI Technologies Inc"
BoardName "RV280 [Radeon 9200 SE]"
BusID "PCI:1:0:1"
Screen 1
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "DVI-0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
Virtual 2960 1050
Option "InitPrimary" "true"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen2"
Device "Card1"
Monitor "VGA-0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
Virtual 2960 1050
EndSection
[/code]

So, dear lazyweb, what's wrong with this setup and how can I fix it?

Kategorie: 
 

Add new comment

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer